Information

An apartment of 80 m² in Madrid

An apartment of 80 m² in Madrid

Versatile, bright, open spaces and a spacious lounge, where to meet with family and friends; That was the perfect house idea for the owners of this Madrid apartment who, although delighted with their new home, did not know how to organize it to achieve its purpose. The solution came from the Martín-Escanciano Arquitectos Studio who gave a radical turn to distribution. The reform itself was simple and reduced; only the partitions that made up the old hallway were removed, as well as the wall that made the kitchen independent. Now this, the living area and the dining room share the same very balanced diaphanous environment. The success of the result lies in the joint decoration of the space; The choice of the appropriate furniture taking into account the rest of the pieces guaranteed the integration of all the elements.

The structure that surrounds each environment was responsible for that feeling of calm and tranquility that is breathed throughout the house. The predominant white, both in walls and ceilings and in upholstery and furniture, added to the warm oak flooring, create the perfect frame for a simple and youthful style, with few devices and much common sense. The decoration, with a neutral base, was animated with the wise use of accessories. Pictures, pillows, blankets or vases, almost always in orange, brighten every corner. A good example of this decorative pattern is the bedroom, especially clear, and where it was played with white, wood and toasted tones in order to enhance the light without being cold. The office shines for its simplicity and success; Given the small size of the room, it was enough with a wall-to-wall countertop to create, along with the appropriate chairs, a comfortable work area.

The coverings, both of the main bathroom and the toilet, were chosen in this same line; the gray tones reign in both spaces, darker and suffered for the floor, and raw on the walls. In addition, at the request of the owners, practical custom furniture was installed under the sinks; its finish, also in white, to lighten its presence.

Advertising - Read on below Divisional elements

The old partition that limited the corridor was supplied by a custom closet with storage capacity on both sides. This same pattern was maintained in the living room, dining room and kitchen; spaces that now share an environment and that are delimited by furniture that act as dividing elements. Corner sofa, from Sancal. The framed engravings are by Laura Martín-Escanciano, Rosa Permanyer of the Artagora Gallery and Juan Lara, of La Nave del Arte. Lack shelves, the TV cart, the coffee table and the white carpet were purchased at Ikea.

Office

In the office, it was avoided to install a study table of heavy aspect; instead, a simple countertop is perfect for work. White chest of drawers and swivel armchair, for sale in Ikea. The chairs were purchased in Habitat. The painting comes from La Oca.

Japanese panels

Japanese panels are an excellent resource for sifting light and playing with clarity according to the intensity of the sun.

Lanterns on the terrace

Perfect for summer evenings, a lantern offers the warm atmosphere provided by candlelight and, moreover, is transported without problems. We give you five other options of different styles and sizes, to choose from.

Integrated furniture

The key to integrating the furniture was the choice of its blank finish, just like the walls and ceilings; The effect achieved is a decorative unit, a space where the designs merge into the environment. The necessary dynamism was in charge of the complements, almost all in the range of oranges. Gray upholstered sofa, from Sancal. The furniture, which houses the bookstore on one side and cabinets on the other, is a design by Martín-Escanciano Arquitectos Studio. Ikea coffee table and module for the TV.

Terrace

With the fair dose of charm and coquetry the terrace was conditioned as a small outdoor seating area. Two armchairs with a cheerful upholstery and numerous flower pots were enough to create a pleasant corner to relax and enjoy the sunset. Armchairs, from Ikea.

The kitchen

The large window that opens onto the terrace is also the main source of light for the kitchen; Japanese panels helped to make the lighting better profitable. Kitchen furniture, by Zelari de Nuzzi. Stools, by Habitat.

Materials and coatings

The repetition of coatings and finishes in the kitchen, dining room and living area was vital when it came to achieving visual coherence. Oak wood, white finishes and orange color predominate. Kitchen furniture, by Zelari de Nuzzi. Coatings, from Pedraza Ceramics. Stools, by Habitat. Appliances, from AEG and Electrolux.

Dinning room

Attic dining table. Chairs upholstered with Gastón and Daniela fabric. Ceiling lamp, Light Years. Vases, from La Oca. Japanese panels, Cortinova.

Relaxing colors in the bedroom

The chromatic base of the bedroom focused on neutral and white tones that guarantee a calm and serene environment, conducive to rest. The color was introduced by cheerful patterned and plain cushions in the strawberry range. The original headboard was made with a Pepe Peñalver printed fabric. The cushions, plain and floral, come from Texture. The white chest of drawers is the Malm model, from Ikea.

Warehouse space in the bathroom

In the bathroom it was essential to have storage areas, both for the bathroom accessories and for the towels, but without the space being overwhelmed. A custom piece of furniture from side to side of the wall and finished in white was the best solution to achieve it. All coatings come from Pedraza Ceramics. The closet under the sink was custom designed by the Martín-Escanciano Arquitectos Studio.

The toilet

No matter how small the space was, it was useful to turn each corner into a functional and well used area. The toilet, for example, has a custom furniture under the sink and a small bookcase behind the door.

Plan and details of the reform

By removing the partition that made the kitchen independent This was integrated and open to the living room. With the aim of marking the limits, but without losing the visual amplitude, a rectangular island was installed between the two spaces. Its generous dimensions allow it to be used as a work area as a bar for breakfast and fast meals. For greater comfort when sitting, the countertop was extended by a few centimeters on the sides.

Coverings employees in the cooking zone change radically. The delicate wood was replaced by more resistant materials: ceramic tiles with a slate finish on the floor and others in light gray for the wall.
In a space adjacent to the kitchen there is a small laundry area very useful. It is independent by a roller blind, made with the same fabric as the dining room panels that allows the passage of light without showing its interior.