Tips

A warm and bright duplex

A warm and bright duplex

When the owner of this duplex decided to share his house with his girlfriend he faced a comprehensive reform to adapt the distribution of housing to their new life as a couple. With the restructuring, in which partitions were demolished to achieve open and unified spaces, a substantial change in decoration was also made. Both aspects were responsible for architect Pedro Pascual Mariné and the interior designer of Espais Interiors Ramón Peñarroya Vilavella, whose objective was to achieve a warm atmosphere, which was current without falling into minimalism, and with a certain timeless charm.

On the ground floor old divisions were removed to create a only open space shared by the living room, dining room and hall, delimited by a structural pillar that was visible after the reform. Next to the dining room is the kitchen, separated by a sliding panel that was painted in the same color as the wall. The decorator opted to maintain visual continuity between the living area and the dining room through the beige tone of the walls and tapestries. Nevertheless, each area maintains its independence due not only to the location, but to the style of furniture: more classic in the living room and with a touch of design in the dining room, with black-stained chairs and a glass table.

On the upper level a large bedroom with dressing room and bathroom was created, illuminated by the abundant clarity that enters through the terrace. In this room the decorative line of the rest of the house was continued, and the use of wood was enhanced. The reform took into account the need to increase the storage space with several cabinets, one of them next to the bed. Also, to make the room more comfortable, the original ceiling guard was recovered. A simple and straight headboard and two floated shelves complete the bedroom. The bathroom is accessed from the bedroom through a doorway without a door. In a wall setback the toilets were located, in front of hot tub embedded in a wooden structure and, after this one, a Work shower, coated with stoneware in various shades of beige. The dressing room, with sliding doors in glass and wood and overhead lighting, is also found in this area. The result: a bright and spacious room that invites you to rest and relax thanks to the right choice and combination of materials and colors.

Advertising - Keep reading under Salon

The range from beige to brown brings serenity to the living room. This was based on a neutral base that was later enriched with more intense notes. As for the furniture, wood predominate, of current design. Sofas, tables and pouf, by Espais Interiors. Carpet by Basarabian. Cushions, for sale in Coriumcasa.

Living room

From the entrance you can see the continuity between the living room and the dining room. The pillar delimits the hall that, due to its location, receives natural light from the windows.

Stairs

The staircase through which the bedrooms are accessed does not occupy space visually, thanks to its original design without a railing and with steep steps of corten steel.

Dinning room

The dining room was located next to the kitchen. To separate these two environments, a sliding door was installed whose guides are hidden by a plaster molding. The table is an original design of the owner.

Kitchen

The kitchen floor was covered with the same laminate as the rest of the house. The contrast was achieved with white finished furniture with handles and wooden edges.

Main bedroom

From the bedroom you can access the bathroom, equipped with a hot tub, located on a wooden clad structure, and with a shower cubicle. The carpet, by Woodnotes, is by Francisco Cumellas. Gresite, from Neoceramic.

Main bedroom

Two premises marked the decoration of the bedroom: gain storage space and visually reduce the ceiling height by recovering the beams. Headboard and bedside tables, Coriumcasa. Flexos, for sale at Gaudir Iluminación.

Dressing room

A dressing area was made next to the washbasins, which completes what was already next to the bed. The front of the cabinets combines wood and acid glass. The lighting was reinforced with steel appliqués at various points.

Bathroom

The decorator Ramón Peñarroya devised this furniture, finished in the same wood that covers the structure of the bathtub and the floor of the house. Washbasin, from Duravit. Taps, from Dornbracht. Indize fiber baskets. Towels, from Bath Time.